24.8 C
Skopje
Sunday, June 23, 2024

Akulli i Antarktidës po shkrihet në mënyrë dramatike, nivelet e detit janë në rritje

Shkrirja e shtresës së akullit të Antarktidës Perëndimore do të përshpejtohet ndjeshëm në dekadat e ardhshme dhe mund të rrisë nivelet e deteve edhe nëse bota realizon përpjekjet për të kufizuar ngrohjen globale, sipas një studimi të botuar të hënën në revistën Nature Climate Change.

Studiuesit britanikë të Antarctic Survey pas studimit të fundit paralajmërojnë se njerëzimi ka “humbur kontrollin” mbi fatin e rafteve të akullit, strukturave gjigante të ngrira që notojnë në skajin e shtresës kryesore të akullit dhe luajnë një rol stabilizues për ta mbajtur atë të mos lëvizë. dhe shkrirja e akullnajave në oqean.

Antarktida ka përjetuar tashmë humbje të përshpejtuar të akullit gjatë dekadave të fundit, dhe shkencëtarët kanë paralajmëruar tashmë se shtresa e akullit të Antarktidës Perëndimore, e cila përmban ujë të mjaftueshëm për të rritur nivelet e detit me disa metra, mund të jetë duke iu afruar një “pike kthese”.

Duke përdorur modelimin kompjuterik, simulimet në Superkompjuterin Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar, studiuesit vlerësuan rritjen e temperaturave të oqeanit nën skenarë të ndryshëm të ngrohjes dhe bazuar në një model të vetëm.

Si pjesë e studimit, ata studiuan procesin e shkrirjes së ujërave të oqeanit nën shtresat e akullit lundrues të detit Amundsen.

Ata zbuluan se shkrirja më e shpejtë e shtresave të akullit është e pashmangshme tashmë në dekadat e ardhshme për shkak të ngrohjes së oqeaneve.

Edhe në një skenar ku emetimet e gazeve serrë reduktohen dhe ngrohja mbahet brenda objektivit më ambicioz të Marrëveshjes së Parisit – 1.5 gradë Celsius në krahasim me epokën para-industriale – rezultatet e tyre janë identike.

Ata arritën në përfundimin se edhe në një skenar më të mirë, ngrohja e oqeanit në shekullin e 21-të mund të ishte tre herë më e shpejtë se në shekullin e 20-të.

Alarmi
Caitlin Knighten, autori kryesor i studimit, tha se “ka çdo arsye për të pritur” që shkrirja e akullit do të kontribuojë në rritjen e nivelit të detit, megjithëse kjo nuk është studiuar në mënyrë specifike dhe tashmë dihet se mund të jetë rreth një metër. nga fundi i shek.

“Shkrirja e shelfit të akullit të Antarktidës Perëndimore është një nga pasojat e ndryshimit të klimës, me të cilën ndoshta do të duhet të përshtatemi,” thotë ajo.

Miliona njerëz në planetin tonë aktualisht jetojnë në zona të ulëta bregdetare. Disa zona bregdetare do të duhet të braktisen ose njësi banimi do të ndërtohen në zona të larta, tha ajo.

Albert Naveira Garabato, profesor i oqeanografisë fizike në Universitetin e Southampton, e quajti studimin një “thirrje zgjimi”.

“Gjithçka tregon faktin se zgjedhja jonë e mëparshme e veprimit ka të ngjarë të ketë rezultuar në shkrirjen e konsiderueshme të shtresës së akullit të Antarktidës Perëndimore dhe rritjes së nivelit të detit pasues, të cilit në mënyrë të pashmangshme do të duhet t’i përshtatemi si shoqëri në dekadat e ardhshme,” ai tha. tha Science Media Center.

Por Naveira Garabato thekson se kjo është në të njëjtën kohë një “thirrje zgjimi” për angazhim të mëtejshëm në reduktimin e emetimeve të gazeve serrë dhe shmangien e pasojave të tjera të rënda klimatike, duke përfshirë shkrirjen e shtresës së akullit të Antarktidës Lindore, e cila aktualisht konsiderohet më e qëndrueshme. .

Autorët e studimit vunë në dukje se ndërsa një reduktim më i madh i emetimeve këtë shekull nuk do të ndikonte shumë në humbjen e shtresës së akullit të Antarktidës Perëndimore, ai mund të ketë ende një efekt të rëndësishëm në afat më të gjatë, duke pasur parasysh se shtresa e akullit ka të ngjarë të marrë shekuj. ndoshta mijëvjeçarë.për t’iu përgjigjur plotësisht ndryshimeve klimatike.

Jonathan Bamber, profesor në Departamentin e Shkencave Gjeografike në Universitetin e Bristolit, vë në dukje se studimi është disi i kufizuar sepse studiuesit përdorën vetëm një model oqeani dhe nuk studiuan në mënyrë eksplicite efektin e ngrohjes së ujit në rritjen e nivelit të detit.

“Kjo pjesë e Antarktidës Perëndimore përmban mjaftueshëm akull për të rritur nivelin e detit me më shumë se një metër. Pra, është e rëndësishme të kuptojmë se si do të ndryshojë dhe evoluojë në të ardhmen”, tha Bamber, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

Dimrin e kaluar, akulli i detit Antarktik kishte vëllimin maksimal më të ulët të regjistruar ndonjëherë.

 

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit