26.8 C
Skopje
Tuesday, May 21, 2024

Sa persona presin për transplant të veshkëve, zemrës dhe mëlçisë në Maqedoni

140 pacientë në vend presin transplantin e veshkës, rreth 15 për transplant zemre dhe rreth 14 për mëlçi, raporton AMI. Autoritetet thonë se ka personel mjekësor, por duhet të edukohen më shumë ekipe dhe duhet të punohet edhe për rritjen e ndërgjegjësimit për dhurimin e organeve, ndonëse në këtë drejtim është bërë progres në periudhën e kaluar, përcjell KlanM.

Procesi i transplantimit nga një donator i vdekur në Maqedoninë e Veriut filloi në vitin 2015, pas ndryshimeve ligjore të miratuara që përcaktojnë këtë çështje. Progresi më i madh është bërë në vitin 2020 me fillimin e transplantimit të shumë organeve, ose transplantimit të shumë organeve nga një donator i vetëm. Atë vit u krye transplanti i parë i zemrës, në tjetrin u kryen transplantet e para të indit kockor dhe vitin e kaluar, 2022, për herë të parë u krye transplanti i mëlçisë. Për një periudhë tre vjeçare, 19 familje kanë dhënë pëlqimin për dhurim dhe janë transplantuar 67 organe, përkatësisht 34 veshka, tre mëlçi, nëntë zemra dhe 20 inde kockore.

Koordinatorja kombëtare e transplanteve Maja Mojsova-Mijovska shprehet e kënaqur me progresin që është bërë, por statistikisht, krahasuar me vendet evropiane, kur bëhet fjalë për dhurimin e organeve, vendi ynë është ende në nivel të ulët.

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit