25.8 C
Skopje
Monday, June 17, 2024

Vaksinat ruse kundër Covid nuk janë të ndaluara në Maqedoninë e Veriut

Vaksinat e Sputnik nuk janë të ndaluara në vendin tonë dhe janë ende të disponueshme për ata që duan të vaksinohen për herë të parë. Gjithashtu, nuk është e vërtetë që preken gjëndrën pineale me një vaksinim kundër Covid-19. Ky është dezinformim për të krijuar mosbesim në vaksinën kundër Covid-it të prodhuar në BE. Të gjithë përbërësit në të gjitha vaksinat kundër Covid-19 janë të disponueshëm publikisht dhe postimi nuk ofron asnjë provë që ndonjë prej tyre ndikon në gjëndrën pineale. Në postim, në mënyrë të paqartë, manipulohet dhe argumentohet pa dëshmi se kjo gjëndër do të provokohet disi negativisht nga vaksinat kundër COVID, transmeton Vërtetmatësi.

Ne rishikojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shpërndahet një foto e trurit të njeriut dhe thotë:

Pse ndaluan vetëm vaksinat ruse?

Mësoni pak se çfarë ju kanë bërë me vaksinat satanike dhe se ato përmbajnë pikërisht substancat që janë armiq të gjëndrës pineale ku banon shpirti i njeriut.

Njoftimi është në përputhje me narrativat që u shpërndanë në kulmin e vaksinimit kundër Covid-19, kur u promovua dezinformata se ato përmbajnë substanca të dëmshme dhe janë shkaktarë të pothuajse të gjitha sëmundjeve. Por kësaj here vihet re diçka karakteristike e teorisë së konspiracionit Q Anon, pra se vaksinat nga Rusia nuk janë të dëmshme dhe se vaksinat perëndimore nga BE përmbajnë substanca të dëmshme për shpirtin e njeriut që do ta zënë në kurth, dhe sigurisht kjo plotësohet nga epiteti “satanik” i cili dominon Q Anon tiradën e dezinformatave.

Së pari, vaksinat kundër Covid-19 në Maqedoninë e Veriut që janë nga Rusia nuk u ndaluan kurrë. Kjo është dezinformatë. Siç kanë konfirmuar për Vërtetmatës nga Shtëpia e shëndetit në Shkup, nëse një qytetar shkon në poliklinikën e Bit Pazarit ku ka ende stacion vaksinimi aktiv për vaksinim kundër Covid-19 dhe kërkon të vaksinohet për herë të parë, atëherë do të marrë një vaksinë ruse, pra Sputnik. Dozat e Pfizer janë në dispozicion për qytetarët që kërkojnë rivaksinim. Dhe në kulmin e vaksinimit kundër Covid-19, vaksinat e Sputnik u dorëzuan në vend dhe u administruan.

Në postimin që po rishikojmë përmendet edhe gjëndra pineale, me pretendimin se vaksinat jo-ruse ndikojnë negativisht në këtë gjëndër. Dhe aty ishte shpirti njerëzor, kështu që në këtë kontekst vaksinat perëndimore përshkruhen si “satanike”.

Gjëndra pineale, te njerëzit është në formën e një koni me madhësinë e një kokrre misri prej 8 milimetrash. Më së shumti zhvillohet në fëmijëri dhe pas fillimit të pubertetit zvogëlohet. Ai sekreton hormone që pengojnë pubertetin e parakohshëm. Ndodhet në majë të pjesës së pasme të trurit të mesëm. Konsiderohet se i përket gjëndrave të sistemit endokrin dhe vepron në rritjen dhe zhvillimin e vezores dhe testisit.

Nuk ka mënyra për të prekur këtë gjëndër me një vaksinim kundër Covid-19, ky është një dezinformim për të krijuar mosbesim ndaj vaksinës kundër Covid-it të prodhuar në BE. Të gjithë përbërësit në të gjitha vaksinat kundër Covid-19 janë të disponueshëm publikisht dhe postimi nuk ofron asnjë provë që ndonjë prej tyre ndikon në gjëndrën pineale. Deklaratat po manipulohen në një mënyrë të turbullt për të nxitur një teori konspirative se kjo gjëndër do të ndikohet disi negativisht nga vaksinat kundër Covid.

Të gjithë përbërësit e vaksinave kundër Covid-19 të disponueshme në Maqedoninë e Veriut janë të listuara në faqen e vaksinimit të Ministrisë së Shëndetësisë dhe nuk ka informacion për ndonjë prej tyre që ndikon në gjëndrën pineale. As nuk është një efekt anësor i raportuar në ndonjë studim klinik vëzhgues afatgjatë të vaksinave.

Edhe pse Agjencia Evropiane e Barnave EMA nuk e miratoi vaksinën Sputnik për BE-në, megjithatë, shtetet anëtare që kanë të drejtën sovrane për të vendosur dhe disa prej tyre me licencë kombëtare për përdorim e kanë përdorur atë, si në Hungari, Sllovaki dhe Republikën Çeke.

Maqedonia është ndër vendet që e përdorën këtë vaksinë gjatë pandemisë së Covid.

Na duhen dokumente që mund t’i shikojmë. Për momentin nuk kemi të dhëna për personat e vaksinuar me Sputnik. Nuk dihet. Prandaj do të këshilloja kundër dhënies së autorizimit për përdorim urgjent në nivel kombëtar, tha Christa Wirtumer Hoch, kryetare e bordit të EMA, në mars 2021.

Në të kundërt, vaksina e Pfizer është e aprovuar nga EMA, e miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së për përdorim të plotë, madje edhe tek fëmijët. Gjatë pandemisë së Covid, në vend u përhapën edhe teori konspirative se nëse e matni temperaturën me termometër pa kontakt, atëherë do të preket gjëndra pineale, keqinformim që Vërtetmatës e hodhi poshtë me ndihmën e deklaratave të neurologëve ekspertë.

Vaksinat e miratuara kundër Covid-19 janë të sigurta dhe efektive. Ato janë vlerësuar nga dhjetëra mijëra pjesëmarrës në provat klinike dhe kanë përmbushur standardet shkencore të Agjencisë Evropiane të Barnave për sigurinë, efikasitetin dhe cilësinë. Siguria e vaksinave kundër Covid-19 monitorohet dhe vlerësohet vazhdimisht. Shumica e efekteve anësore të njohura të vaksinave kundër Covid-19 janë jetëshkurtër. Problemet serioze të sigurisë janë jashtëzakonisht të rralla, shkruan faqja e internetit EMA.

Shkencëtarët nga Midan Health Desk i thanë Reuters se kërkimet tregojnë se vaksinat mRNA janë të sigurta dhe efektive, por pavarësisht kësaj, pretendimet e rreme në internet po përhapin panik rreth efekteve anësore.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë këtë postim si të pavërtetë. Vaksinat e Sputnik nuk janë të ndaluara në Maqedoninë e Veriut dhe janë ende të disponueshme për ata që duan të vaksinohen për herë të parë. Gjithashtu, nuk ka asnjë provë që vaksinat e tjera jo-ruse ndikojnë negativisht në gjëndrën pineale.

 

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit