11.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

Shkëputja e Thaçit, Selës dhe Zejdit nga koalicioni Fronti Evropjan do ishte më e natyrshme sesa vetë pjesëmarrja në këtë koalicion me BDI-në!

Rikthimi i qëllimit politikë të Thaçit, Selës dhe Zejdit

Nëse e shohim rezultatin e zgjedhjeve parlamentare në Maqedoninë e Veriut, veçanarisht të koalicionit Fronti Evropjan, e kemi parasyshë që partitë e koalicionit si PDSH, Aleanca e Selës, dhe LP e Zejdit kanë fituar 7 deputet.

Kjo që do e analizojmë mund të jetë edhe utipike, por politikisht është e logjikshme dhe e realizueshme. Pra, Menduhi, Zejdi dhe Sela kanë arritur të bashkëpunojnë në kuadër të Frontit Evropjan dhe kanë arritur që të bëjnë rezultat të mirë dukë duke marrë parasyshë se tet a tet do ishin zhdukur në këtë ndarje me thikë të pozitës dhe opozitës në pjesën shqiptare.

Po, është e vërtet që mandatet e mara janë meritë e struktuës së konsoliduar të BDI-së, por edhe vetë imazhi që këto parti i krijuan Frontit Evropjan kishte ndikimin e vetë në zgjedhje. Prandaj, mund të themi se kontributi ishte i ndërsjellë, por dorën në zemër me më shumë influencë nga BDI.

Tash ti kthehemi idesë.
Partitë e nënvizuara në fillet e tyre kanë qenë të orientuara kundër BDI-së, ndërkaq PDSH edhe kundër PPD-së e cila më vonë u shkri brenda BDI-së, andaj edhe shkëputja e tyre nga koalicioni Fronti Evropjan do ishte më e natyrshme sesa vetë pjesëmarrja në këtë koalicion me BDI-në.

Por, që të kenë relevancë politike, një bashkim (ribashkim) i Thaçit dhe Selës, si dhe e Zejdit do krijonte një opozitë e cila me numra do kishte vetëm 2 deputet më pak se BDI dhe si të tillë do të mund të bënin politikë në skenën politike si opozitë, por nuk do përjashtohej edhe mundësia e një pjesëmarrje në qeveri, edhe pse inkriminimi i Thaçit dhe Llogës e zbeh këtë mundësi, por sërish me 7 deputet do të kishin pozicionim të merituar në qeverinë VMRO-VLEN, me çka si të vetmen opozitë do ta lenin BDI-në.

Kjo sepse realisht koncepti politikë i BDI dallon nga të gjitha partitë tjera shqiptare, andaj ajo si opozitë do të mund të profilizonte votuesin shqiptar dhe si e tillë do garonte në zgjedhjet e ardhshme lokale si një ofertë ndryshe nga të tjerët, normalisht duke e patur parasyshë edhe reformën strukturore të cilën pritet ta bëjë BDI pas dales në opozitë.

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit