26.8 C
Skopje
Tuesday, May 21, 2024

Rritje ekonomike në Maqedoni, mbi katër mijë vende të lira pune në zonat ekonomike

Zonat për zhvillim teknologjik dhe industrial vazhdon të bëjë përshtypje me rritjen e saj të fuqishme ekonomike. Në tetor, zonat për zhvillim teknologjik dhe industrial shpall një rekord prej 17,769 qytetarësh të punësuar brenda kompanive të tyre, duke shënuar një rritje prej 10% nga viti i kaluar.

Analiza e fundit zbulon një rritje prej 28% krahasuar me tetorin 2021 dhe një rritje prej 32% nga tetori 2020. Gjatë tre viteve të fundit, kanë krijuar mbi 4800 vende të reja pune, duke ofruar mundësi të konsiderueshme për bashkëqytetarët tanë.

Eksportet në tetor kaluan 3.1 miliardë euro, duke ruajtur nivelin e vitit të kaluar, duke shënuar një rritje të ndjeshme prej 25% krahasuar me dhjetë muajt e parë të 2021 dhe një rritje prej 50% në krahasim me vitin 2020. Kompanitë për zhvillim teknologjik dhe industrial arritën eksporte prej afro 300 milionë eurosh vetëm në tetor.

Importet kanë mbetur të qëndrueshme, me kompanitë zonat për zhvillim teknologjik dhe industrial që importuan mbi 2.5 miliardë euro këtë vit, duke shënuar një rritje prej 5% krahasuar me vitin 2021 dhe një rritje të dukshme prej 50% krahasuar me vitin 2020.

Eksporti neto pozitiv prej 21% në tetor, një rritje prej 10% nga një vit më parë, është një tregues i qartë i fuqisë ekonomike të rajonit.

Kjo rritje pritet të vazhdojë, e nxitur nga një rritje e kontratave të investimeve me vlerë 350 milionë euro në vitin 2023, duke çuar në krijimin e 6,000 vendeve të reja të punës.

Qasja e qeverisë për tërheqjen e investimeve të huaja, që kërkon një plan investimi 10-vjeçar, ka rezultuar e suksesshme, duke përforcuar reputacionin e Zonat për zhvillim teknologjik dhe industrial si një mjedis biznesi i qëndrueshëm dhe i parashikueshëm.

Këto arritje nënvizojnë përkushtimin e zonat për zhvillim teknologjik dhe industrial dhe të qeverisë për zhvillimin ekonomik, duke përfituar si bizneset vendase ashtu edhe qytetarët, dhe duke e bërë rajonin tërheqës për investitorët e huaj.

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit