5.8 C
Skopje

Pse e ardhmja dhe e kaluara mund të mos jenë aty ku mendoni se janë

Imagjinoni të ardhmen. Ku është për ju? E shihni veten duke ecur drejt saj? Ndoshta është pas jush. Ndoshta është edhe mbi ju.

Po për të kaluarën? A e imagjinoni të shikoni prapa shpinës për ta parë atë?

Për Maori, ajo që është përpara nesh përcaktohet nga ajo që mund të shihet ose është parë. Maori e konsiderojnë të kaluarën dhe të tashmen si koncepte të njohura dhe të shikuara, sepse ato tashmë kanë ndodhur. E kaluara konceptohet si përballë një personi, ku sytë e tyre mund ta shohin atë.

E ardhmja, megjithatë, konsiderohet e panjohur sepse ende nuk ka ndodhur. Mendohet se është pas jush sepse është ende i paparë. Maori e perceptojnë veten si duke ecur mbrapa dhe jo përpara drejt së ardhmes, sepse veprimet e tyre në të ardhmen udhëhiqen nga mësimet nga e kaluara. Duke u përballur me të kaluarën, ata mund t’i çojnë ato mësime përpara në kohë.

Qasje të ndryshme

Shkencëtarët nuk janë të sigurt pse njerëz të ndryshëm përfaqësojnë të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen ndryshe. Një ide është se perspektivat tona ndikohen nga drejtimi në të cilin lexojmë dhe shkruajmë. Hulumtimet tregojnë se njerëzit që lexojnë dhe shkruajnë nga e majta në të djathtë vizatojnë afate kohore në të cilat e kaluara është në të majtë dhe e ardhmja në të djathtë, duke reflektuar modelet e leximit dhe shkrimit.

Megjithatë, njerëzit që lexojnë nga e djathta në të majtë, si arabisht folësit, shpesh vizatojnë afate kohore me ngjarje nga e kaluara në të djathtë dhe të ardhmen në të majtë. Megjithatë, drejtimi i leximit nuk mund të shpjegojë pse disa njerëz që lexojnë majtas-djathtas mendojnë për të ardhmen si “prapa”.

Një teori tjetër është se vlerat kulturore mund të ndikojnë në orientimin tonë drejt së ardhmes. Kulturat ndryshojnë në masën në të cilën vlerësojnë traditën. Studiuesit besojnë se koncepti juaj hapësinor për të ardhmen mund të përcaktohet nga fakti nëse kultura juaj thekson traditat e së kaluarës ose fokusohet në të ardhmen.

Në kulturat që theksojnë rëndësinë e progresit, ndryshimit dhe modernizimit, e ardhmja normalisht është përpara – për shembull, MB dhe ShBA. Megjithatë, në kulturat që i kushtojnë një vlerë të lartë traditës dhe historisë stërgjyshore, të tilla si në Marok dhe grupet indigjene si Maori, e kaluara është fokusi dhe për këtë arsye është zakonisht përpara.

Këto dallime mund të kenë gjithashtu implikime për iniciativat për të trajtuar sfidat globale. Nëse e ardhmja nuk është gjithmonë përpara, atëherë mantrave të fushatës perëndimore për “të ecur përpara” dhe “të lëmë pas të kaluarën” mund të mos rezonojnë për shumë njerëz.

Ndoshta, megjithatë, nëse mund të mësojmë nga përfaqësimet e kulturave të tjera të kohës, mund të jemi në gjendje të riformulojmë të kuptuarit tonë për disa nga problemet më urgjente të botës. Afrimi i së ardhmes me vështrime të rregullta mbi supe ndaj së kaluarës mund të çojë në një të ardhme më të drejtë për të gjithë.

 

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

Lajmet e fundit