18.8 C
Skopje
Tuesday, May 28, 2024

Pilula e re përshpejton rikuperimin e shqisave të nuhatjes dhe shijes pas Covid-19

Testimi klinik i një pilule të re të quajtur ensitrelvir shkurton kohëzgjatjen e dy simptomave të Covid-19: humbjes së nuhatjes dhe shijes.

Kjo pilulë është një nga të parat që trajton këto simptoma. Medikamente të tjera për Covid-19 zakonisht trajtojnë simptoma të tjera, më serioze të sëmundjes. Në fillim të pandemisë, rreth 40-50 për qind e njerëzve me Covid-19 kishin dobësuar ose humbur shqisat e shijes dhe nuhatjes.

Ilaçi i ri, i cili tashmë është miratuar për përdorim në Japoni, mund të përdoret nga individë që kanë simptoma të lehta ose të moderuara, pavarësisht nga faktorët e mundshëm të rrezikut. Kompania që qëndron pas ilaçit, Shionogi, vazhdon të kryejë prova klinike të ilaçit, i cili aktualisht nuk është i aprovuar askund, përveç në Japoni.

Në një provë, pacientët që morën ilaçin panë një reduktim të ndjeshëm në të dyja simptomat pas ditës së tretë dhe shqisat e tyre u kthyen plotësisht pas tre javësh.

“Shumica e njerëzve do të shërohen vetë, por ne e dimë se disa njerëz kanë probleme afatgjata me shijen dhe nuhatjen,” thotë Yohei Doi, një studiues në Universitetin Shëndetësor Fujita.- Scientific American

 

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit