13.8 C
Skopje
Wednesday, April 24, 2024

Mexhiti: Maqedonia e Veriut ka bërë përparim të madh në trajtimin e rezistencës antimikrobike

Në kuadër të sesionit të 73-të të Komitetit Rajonal të OBSH-së për Evropë (RC73), i cili po mbahet nga 24-26 tetor 2023 në Astana të Kazakistanit, ministri i Shëndetësisë, Fatmir Mexhiti foli në seancën e sotme mbi temën Udhërrëfyesit për Rezistencën Antimikrobike për Rajonin Evropian të OBSH-së 2023-2030 në Maqedoninë e Veriut.

Maqedonia e Veriut ka bërë përparim të madh në këtë përpjekje për t’u marrë me rezistencën antimikrobike, megjithatë, aspekti i “Një shëndet” për parandalimin dhe kontrollin e rezistencës antimikrobike duhet të zhvillohet më tej, dhe udhërrëfyesi do të ofrojë udhëzime për këtë”, vuri në dukje ministri Mexhiti.

Ministri tregoi se fokusi do të vendoset edhe në mbikëqyrjen e rezistencës antimikrobike në kuadër të Sistemit të Menaxhimit të Informacionit Laboratorik (LIMS) që po zhvillohet me mbështetjen e OBSH-së.

Prioritet do t’i jepet nismave arsimore që synojnë punonjësit e kujdesit shëndetësor, pacientët dhe publikun për të nxitur përdorimin e përgjegjshëm të antibiotikëve. Kjo përfshin përdorimin e praktikave të kujdesshme të përshkrimit dhe sigurimin e disponueshmërisë së alternativave antibiotike kur është e përshtatshme. Do të punojmë gjithashtu për të forcuar masat e parandalimit dhe kontrollit të infeksionit në objektet shëndetësore për të reduktuar përhapjen e infeksioneve rezistente, duke u fokusuar në ngritjen e kapaciteteve për punonjësit e shëndetësisë, tha ministri.

Në të njëjtën kohë, ai theksoi se mbështetja e Organizatës Botërore të Shëndetësisë është e paçmueshme në përpjekjet për t’u përballur me rezistencën antimikrobike, si dhe në shkëmbimin e praktikave më të mira, përvojave dhe mësimeve të nxjerra në zbatimin e udhërrëfyesit midis vendeve të rajonin e Ballkanit.

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit