11.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

Lajm i mirë për ata që vuajnë nga pagjumësia, një ndryshim i vogël i përditshëm mund të përmirësojë gjumin

Gjumi i pamjaftueshëm dhe me cilësi të dobët është i lidhur me shumë sëmundje. Dihet se gjumi vazhdimisht shumë i shkurtër gjatë natës mund të rrisë, për shembull, rezistencën ndaj insulinës dhe kështu të rrisë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2

Gjumi i dobët është gjithashtu i lidhur me depresionin dhe sëmundjet kardiovaskulare

Dihet gjithashtu se disa ndryshime të stilit të jetesës, si ndryshimi i dietës tuaj në një dietë më të shëndetshme, ulja e marrjes së kafeinës dhe lënia e duhanit mund të përmirësojnë cilësinë e gjumit tuaj dhe në të njëjtën kohë të përmirësojnë shëndetin tuaj.

Studiuesit në Universitetin Reykjavik të Islandës kanë zbuluar tani se njerëzit që ushtrojnë rregullisht të paktën dy herë në javë për një orë kanë një shkallë më të ulët të pagjumësisë dhe një probabilitet më të lartë për të fjetur 6-9 orë në natë.

Një efekt i madh

Studiuesit analizuan të dhënat e aktivitetit dhe gjumit të 4,339 pjesëmarrësve gjatë një periudhe prej 10 vjetësh. Pjesëmarrësit ishin të moshës 39–67 vjeç nga nëntë vende të ndryshme evropiane. Ekipi hulumtues mori gjithashtu parasysh indeksin e masës trupore të pjesëmarrësve (BMI) dhe historinë e pirjes së duhanit.

Ata zbuluan se ata që ushtroheshin të paktën dy herë në javë kishin 42 për qind më pak gjasa të kishin probleme me gjumin.

Ata pjesëmarrës që ishin aktivë çdo ditë kishin 55 për qind më shumë gjasa për të pasur një gjumë të mirë të natës pa probleme me gjumin.

Sipas studimit, rezultatet mund të shpjegohen me faktin se personat fizikisht aktivë kanë më shumë gjasa të ndjekin stile jetese më të shëndetshëm, gjë që mund të ndikojë edhe në gjumë.

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit