24.8 C
Skopje
Sunday, June 23, 2024

Hekurudhat nuk ka kujt nuk i kanë borxh për rrymë – qeveria do t’u jep edhe 15 milionë euro

Hekurudhat u kanë borxh të gjitha kompanive energjetike. Sipas informacioneve, 4 milionë euro duhet të kthejnë në arkën e EVN-së. Borxhi është krijuar në dy – tre vitet e fundit. Mepso-s i kanë borxh pak më shumë se 2 milionë euro. Para për rrymë duhet t’i kthejnë edhe EMV-së. Për këtë, qeveria tashmë në një mbledhje ka vendosur që të pranojë kërkesën e HM Transporti dhe me këtë shteti do të paguajë faturat me 15 milionë euro të reja të qytetarëve, por edhe do t’i kthejë kreditë që kanë termocentralet shtetërore e që vazhdimisht ia japin Hekurudhave të Maqedonisë për të shpërndarë pagat.

Kompanitë hekurudhore maqedonase janë vazhdimisht në listën e humbësve dhe debitorëve. Binarët dhe trenat janë në gjendje të keqe, nuk ka trena ndërkombëtarë, linjat e brendshme janë duke u anuluar, por punësimi është i rrjedhshëm.

HM infrastruktura kërkon staf për sektorin e IT dhe çështjeve juridike dhe imobiliare. HM Transporti vitin e kaluar përmes një konkursi kërkonte 80 punëtorë. Nga atje kanë njoftuar këtë fundjavë se nga nesër do të anulohen dy trena për në Manastir. Por për të tretën ditë nuk ka asnjë shpjegim nga kompania se pse kjo po ndodh.

Vitin e kaluar HM Transporti ishte në errësirë ​​për disa orë për shkak të borxheve të energjisë elektrike, ndaj shteti vendosi të kthejë një pjesë të borxhit. Biznesi nga ana tjetër kërkon liberalizimin e tregut që të mund të funksionojë. Ministria e Transportit thotë se procesi ka nisur, por ligjet kanë ngecur në kuvend dhe apelojnë te deputetët që t’i vendosin në rend dite. Edhe pse flitej që hekurudha është gati për partneritet publiko-privat apo privatizim, për momentin nuk ka plan shpëtimi dhe paratë vazhdojnë të sigurohen nga buxheti që të mund të mbijetojnë hekurudhat e Maqedonisë. Sipas informacioneve, në HM Transport kalojnë 12 deri në 15 milionë euro në vit.

 

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit