26.8 C
Skopje
Tuesday, May 21, 2024

Anëtarët e Këshillit Gjyqësor i dorëzuan Llogës dorëheqjet e tyre nga Këshilli i TIK-ut në shenjë mbështetjeje për gjyqtarin Nanev

Anëtarët e Këshillit Gjyqësor, gjyqtarja Loreta Gorgieva dhe Milazim Mustafa, i kanë dorëzuar dorëheqjen ministrit të Drejtësisë, Krenar Lloga, dhe e kanë tërhequr nga anëtarësimi në Këshillin e teknologjitë e informacionit dhe komunikimit (TIK), pasi që e konsiderojnë pjesëmarrjen e tyre të mëtutjeshme në këtë organ si e papërshtatshme, raporton Këshilli Gjyqësor.
“Këshilli i TIK-ut veproi si ekip me kryetarin e tij Llazar Nanev dhe zëvendësin, Gordana Lazhetiq dhe prandaj konsideroj se nuk ka vend për pjesëmarrjen time të mëtutjeshme”, thuhet në dorëheqjen e gjyqtares Georgieva, të cilën e raporton Këshilli.

Në shpjegimin e dorëheqjes së Mustafa, siç shtojnë ata, thuhet se pas shkarkimit të kryetarit të TIK-ut nga Ministri i Drejtësisë LLoga, dhe insinuatave për funksionim jo të mirë të Këshillit të TIK-ut, si dhe pretendimeve të ministër i linjës për reformimin e Këshillit me të njëjtin emër, është e papërshtatshme të vazhdojë të jetë anëtar i këtij organi.
“Pavarësisht gjithçkaje, jam krenar që kam qenë anëtar i një organi që hodhi themelet dhe vendosi udhëzimet për drejtësinë dixhitale dhe arriti të prezantojë mjete dhe shërbime që do të lehtësojnë aksesin e qytetarëve në drejtësi dhe autoritetet gjyqësore, duke rritur kështu besimin e organet e drejtësisë”, thekson Mustafa.

Lloga pak ditë më parë bëri të ditur se gjyqtari dhe kryetari i Këshillit për koordinimin e teknologjisë së informacionit dhe komunikimit në organet e drejtësisë, gjyqtari Lazar Nanev, lirohet nga pozita e anëtarit të Këshillit të TIK-ut dhe rrjedhimisht nga pozita e kryetarit të ky trup.

“Pas marrjes dhe analizimit të materialeve për seancën e Këshillit Gjyqësor, konstatova se materialet e dorëzuara përmbajnë pretendime të rënda për cenim të integritetit të një gjyqtari. Në të njëjtën kohë, më duhet të theksoj se është evidente ekzistenca e një situate që shqetëson seriozisht dhe vë në pikëpyetje sigurinë juridike të qytetarëve dhe të drejtën e garantuar për t’u gjykuar nga një gjyqtar i pavarur dhe i paanshëm”, theksoi Lloga.
Ministria e Drejtësisë, tha Lloga, përkundër të gjitha përpjekjeve të bëra, nuk ka arritur të zbulojë asnjë masë që Këshilli Gjyqësor ka ndërmarrë me qëllim të shqyrtimit të gjendjes faktike dhe përcaktimit të përgjegjësisë në bazë të të gjitha pretendimeve të paraqitura me shkrim dhe të dhëna për gjyqtarin dhe kryetarit në gjykatën në Kavadardi.

Në kuadër të veprimtarisë së tij, Këshilli i TIK-ut propozon, krijon, zbaton dhe ofron zgjidhje TIK, të cilat synojnë rritjen e efikasitetit dhe transparencës së sistemit të drejtësisë, si dhe centralizimin e sistemeve të informacionit të vendosura në Këshillin Gjyqësor, Këshillin e Prokurorëve Publikë, Gjykata e Lartë, të gjitha gjykatat dhe prokuroritë, Ministria e Drejtësisë, Administrata e Ekzekutimit të Sanksioneve dhe Akademia e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve Publikë, me qëllim sigurimin e aksesit të shpejtë, të automatizuar dhe të qetë në të dhëna, si si dhe shkëmbimi i ndërsjellë i tyre i ndërveprueshëm.

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit