25.8 C
Skopje
Tuesday, July 23, 2024

Nuk ka më punësime të maqedonasve si shqiptarë në administratë, të gjithë do të kenë një profil administrativ

Viteve të fundit shumë maqedonas etnik për të hyrë në kuotat e punësimit në administratën publike, shkruhen si shqiptarë apo turq apo serbë sipas kombësisë.

Ministri i Administratës dhe Shoqërisë Informative, Azir Aliu, ka bërë të ditur se kësaj praktike do t’i jepet fund dhe se çdo administrator do të ketë profilin e tij si administrator.

“Për të marrë një punë në administratë, do të kesh një profil në një agjenci administrate. Duke hapur këtë profil dhe duke shënuar kombësinë tuaj, kjo do t’ju mbetet për gjithë jetën, kështu që besoj se është një hap shumë i mirë për të parë të paktën që nëse dikush keqpërdor më vonë, do të kemi një pasqyrë të qartë”, paralajmëroi ministri Aliu.

Deri tani, nuk ka shifra konkrete për abuzime etnike, por ministri ka përmendur rastet që ka mësuar nga mediat.

Në muajin maj të këtij viti, në një konkurs në Komunën e Kumanovës, tetë administratorë të rinj konkurruan si shqiptarë etnik, edhe pse janë maqedonas etnik, me emra dhe mbiemra maqedonas.

Publiku është i vetëdijshëm edhe për rastin kur katër maqedonas etnikë janë regjistruar si shqiptarë dhe dy si pjesëtarë të nacionaliteteve të tjera – vetëm për t’u pranuar në ndërmarrjen e zjarrfikësve në Shkup.

Kryetari i Kumanovës për rastin e punësimit në komunë tha se nuk ka asgjë të diskutueshme sepse nacionaliteti është zgjedhje personale e njerëzve dhe ata mund të shprehin lirisht përkatësinë e tyre etnike.

Dilema është se si këta kandidatë ia dolën të “falsifikojnë” filtrin e kombësisë, duke qenë se në certifikatën e lindjes me të cilën aplikojnë shënohet qartë rubrika për përkatësinë etnike.

Ligji për nëpunësit publikë parashikon përsëritjen e shpalljes nëse herën e parë nuk ka kandidatë nga komuniteti i kërkuar.

Kushtet e parapara me ligj gjatë procedurës së aplikimit, në fazën e intervistimit, parashikojnë pikë shtesë nëse kandidati nga një bashkësi tjetër etnike e di edhe gjuhën maqedonase. Ka edhe raste të tjera të abuzimit dhe deklarimit të rremë të kandidatëve.

Kur kandidati është deklaruar tashmë shqiptar, do të thotë se ka një kandidat që ka pikët dhe është zgjedhur. Agjencia për Administratë nuk ka kompetencë për të përsëritur shpalljen. Duhet të bëhet nga një institucion përkatës.(INA)

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit