14.8 C
Skopje

KE i përkulet presionit të fermerëve – heq rregulloren e diskutueshme të pesticideve

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, njoftoi sot në seancën plenare të Parlamentit Evropian në Strasburg se do të tërheqë propozimin për një rregullore për përdorimin e qëndrueshëm të pesticideve (SUR), i cili ka hasur në kritika të ashpra. dhe se do të shpallë një propozim të ri, “më të pjekur”, i cili duhet të ulë pakënaqësitë e fermerëve.

Në qershor 2022, Komisioni propozoi rregulla të reja për përdorimin e qëndrueshëm të produkteve për mbrojtjen e bimëve, të cilat përfshijnë Rregulloren e Përdorimit të Qëndrueshëm të Pesticideve (SUR). Rregullorja propozon uljen e përdorimit të pesticideve me 50 për qind deri në vitin 2030. Propozimi është pjesë e strategjisë “fushë në tryezë”, e cila synon të drejtojë sistemin ekzistues të ushqimit të BE-së drejt një modeli të qëndrueshëm dhe të kontribuojë në arritjen e neutralitetit klimatik deri në vitin 2050.

Sipas propozimit për një rregullore për përdorimin e qëndrueshëm të pesticideve të propozuar në qershor 2022, përdorimi i pesticideve pritet të përgjysmohet deri në vitin 2030. dhe aktualisht është duke u negociuar nga shtetet anëtare.

Një propozim pozicioni i përbashkët më parë u refuzua

Përfaqësuesit punuan për një kohë të gjatë për të formuar qëndrimin e tyre, në bazë të të cilit do të negociojnë me Këshillin për tekstin përfundimtar të ligjit. Amendamente të shumta u miratuan, ndër të tjera, për të ulur objektivin e propozimit të Komisionit dhe në vend të 50 për qind, për të reduktuar përdorimin e pesticideve me 35 për qind. Në fund, eurodeputetët hodhën poshtë propozimin për një qëndrim të përbashkët në nëntor 2023.

As Këshilli i BE-së nuk mund të binte dakord për një qëndrim të përbashkët për këtë.

“Komisioni propozoi SUR-në me synimin e denjë për uljen e rrezikut të produkteve kimike për mbrojtjen e bimëve, por ai propozim është kthyer në simbol të polarizimit. Është refuzuar nga Parlamenti Evropian dhe ka një bllokim të plotë në Këshill, kështu që ai do t’i propozojë kolegjiumit tërheqjen e këtij propozimi”, tha Von der Leyen në debatin në seancën plenare të Parlamentit Evropian.

Presioni nga fermerët

Von der Leyen e bëri të ditur këtë si pjesë e diskutimit mbi rezultatet e samitit të fundit, të jashtëzakonshëm të BE-së javën e kaluar në Bruksel, i cili u mbajt në një atmosferë protestash nga fermerët evropianë. Fermerët bllokuan Lagjen Evropiane të Brukselit me më shumë se një mijë traktorë për të bërë presion në një samit të liderëve të BE-së për të bërë më shumë për të ndihmuar fermerët që ankohen se nuk paguhen mjaftueshëm, të mbytur nga taksat dhe rregullat e gjelbra dhe përballen me konkurrencë të pandershme nga jashtë.

Njoftimi për tërheqjen e propozimit me sa duket synon të qetësojë fermerët përpara zgjedhjeve evropiane në qershor, pakënaqësia e të cilëve mund të përdoret nga partitë populiste për një rezultat më të mirë elektoral.

Kryetari i Komisionit paralajmëron se tërheqja e këtij propozimi nuk e zgjidh problemin që mbetet ende.

Ne kemi nevojë për një dialog dhe një qasje tjetër dhe në bazë të kësaj Komisioni do të bëjë një propozim të ri, “shumë më të pjekur”, në hartimin e të cilit do të përfshihen palët e interesuara”, tha Von der Leyen.

“Fermerët tanë do të investojnë në të ardhmen vetëm nëse mund të jetojnë nga toka dhe vetëm nëse i arrijmë qëllimet tona klimatike dhe mjedisore së bashku, fermerët do të jenë në gjendje të vazhdojnë të jetojnë”, tha von der Leyen para eurodeputetëve.

U hoq objektivi për reduktimin e emetimeve të metanit, azotit dhe gazrave të tjerë

Vendimit të Von der Leyen i paraprinë protesta të mëdha nga fermerët në Francë, Belgjikë, Gjermani, Holandë, Rumani dhe Itali.

Financial Times raporton se planet klimatike të BE-së, të cilat Komisioni do t’i publikojë më vonë të martën, do të heqin objektivin e reduktimit të emetimeve të metanit, azotit dhe gazrave të tjerë që përdoren gjerësisht në bujqësi.

Në draftin fillestar parashikohej të reduktohej emetimi i këtyre gazeve me 30 për qind deri në vitin 2040, ndërsa bujqësia, e cila përbën 10 për qind të emetimeve të karbonit në BE, u shënua si “një nga fushat kryesore për reduktimin e emetimeve të gazeve serrë”. .” në BE deri në vitin 2040”.

 

 

 

 

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

Lajmet e fundit