0.8 C
Skopje

Analiza: Pjesëmarrja e të rinjve në politikë, nuk është e kënaqshme

Pjesëmarrja e të rinjve në jetën politike nuk është në nivel të kënaqshëm, thotë analiza “Shoqëria me të rinj të përjashtuar”, nga organizata Lidhja Rinore. Ata thonë se ka një rënie të vazhdueshme të pranisë së të rinjve në politikë. Dhe janë ata që mund të çojnë në krijimin e politikave më inovative, për të mirën e brezave të tanishëm dhe të ardhshëm. Për shembull, organizata nga theksojnë se vetëm 25 nga 84 komuna në vend operojnë me këshill rinor lokal.

“Ne kemi zero të rinj që janë ministra, zero të rinj që janë zëvendësministra. Mendoj se vetëm një kryetar komune i përket të rinjve, pastaj një deri në dy deputetë, sepse vitet ndryshojnë shumë lehtë. Kjo bën që të rinjtë të përjashtohen nga proceset e vendimmarrjes. Nuk është e rëndësishme vetëm që të rinjtë të pyeten, por është gjithashtu e rëndësishme që ata të jenë vendimmarrës të drejtpërdrejtë”, tha Biljana Stojçeska – Lidhja Rinore – Krushevë.

Stojçeska pret që në zgjedhjet e ardhshme parlamentare partitë të marrin parasysh të rinjtë, edhe ata në listat e kandidatëve të përfaqësohen me të paktën 18%. Siç shton Stojçeska, kjo do të ishte një zgjidhje e drejtë, sepse të dhënat nga regjistrimi i fundit tregojnë se 18% e popullsisë së përgjithshme në vend janë të rinj.

“Le të dalim nga ajo fjali ” të rinjtë janë e ardhmja”. Jo, ata janë e tashmja dhe ata janë këtu, dhe nëse i shohim në zgjedhjet e ardhshme, nëse ekzistojnë në program dhe në lista, atëherë me siguri do të kemi politika më të mira për zhvillimin e shoqërisë sonë”, tha Biljana Stojçeska – Lidhja Rinore – Krushevë.

Për të kapërcyer këtë situatë, Lidhja Rinore, propozon krijimin e një mekanizmi të qëndrueshëm për financimin e politikave rinore, me një përqindje të caktuar të buxhetit të alokuar posaçërisht për iniciativat dhe programet e zhvillimit të të rinjve. /Alsat.mk

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

Lajmet e fundit