Por, partitë opozitare të Frontit Evropian për Ndryshim, thonë se të gjitha vendimet e gjyqësorit kanë për qëllim kthimin në Maqedoninë e Veriut të ish-kryeministrit Nikolla Gruevski dhe shpëtimin nga ndjekja të ish-bashkëpunëtorëve e të tij.

“Nuk duhet të jesh as analist e as politikan për ta kuptuar që ky ndryshim i Kodit Penal u bë vetëm dhe vetëm në shërbim të Gruevskit, Mijallkovit, Jankullovskës e të tjerëve si ata. Rezultati është në pah. Përpiqen që gjithçka të justifikojnë me integrimin evropian, kurse qytetarët nuk përfitojnë asgjë përveç amnistisë së kriminelëve”, ka deklaruar Fatmir Sabriu nga Fronti Evropian për Ndryshim.

Paraprakisht Gjykata e Apelit ka shfuqizuar edhe një lëndë për shpërdorim të detyrës nga ana e Nikolla Gruevski për ndërtimin e autostradës Kërçovë-Ohër.

Për këtë vepër, ai pritej të dënohej me së paku shtatë vjet burgim për shkak të dëmtimit të buxhetit të shtetit për 155 milionë euro.

Ndërkaq në fuqi mbetet vetëm dënimi për shpërdorim të detyrës për furnizimin e qeverisë me një makinë luksoze në vlerë prej 600 mijë eurosh, për të cilën vepër Gruevski ishte dënuar me dy vjet burgim.

Në fuqi mbetet edhe një gjykim tjetër për dhunën e ushtruar në një komunë të Shkupit ndaj një zyrtari opozitar që ishte bërë me urdhër të Nikolla Gruevskit dhe ai ishte dënuar me 18 muaj burgim.

Ish-kryeministri maqedonas po përballet edhe me dy gjykime tjera për dhunën në Kuvendin e Maqedonisë së Veriut, më 27 prill 2017 dhe ndërhyrjen në proceset zgjedhore.

Këto vepra nuk përfshihen në ndryshimet në Kodin Penal, por ai synon që nga gjykimi për to të “shpëtojë” me kthimin eventual të vendimit për falje të miratuar nga ish-presidenti maqedonas, Gjorge Ivanov, më 12 prill 20216, kur i kishte falur të gjitha zyrtarët e akuzuar për vepra të ndryshme penale.

Përveç dënimeve me burgim, atij, me vendime gjyqësore të formës së prerë i është sekuestruar edhe pasuria për dëmet që i ka shkaktuar buxhetit të shtetit për disa miliona euro.

Por, Agjencia për Menaxhim me Pasurinë e Sekuestruar e Maqedonisë së Veriut ende nuk ka nisur procedurën për shitjen e pronës së tij.

Ekspertët juridikë kanë tërhequr vërejtjen që institucionet të kenë kujdes me sekuestrimin pasi në rast të lirimit nga të gjitha gjykimet, Gruevski mund të kërkojë kthimin e pronave./REL