18.8 C
Skopje
Tuesday, May 28, 2024

Petrovska: Vendi është i sigurt, po investojmë shumë në pajisje të reja dhe moderne dhe po monitorojmë me vigjilencë situatën në rajon

Në natën e djeshme, Ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, dha një intervistë në RTVM, ku ai trajtoi disa çështje aktuale të mbrojtjes si siguria e Maqedonisë së Veriut, modernizimi dhe pajisja, siguria rajonale dhe kontributi maqedonas për KFOR-in, si dhe ndihma për Ukrainën.

“Në seancën e sotme të Këshillit të Sigurimit u konfirmua ajo që unë dhe kolegët e mi e kemi thënë gjatë periudhës së kaluar, që është se Republika e Maqedonisë së Veriut është vend i sigurt dhe për momentin nuk kemi gjetur kërcënim të drejtpërdrejtë për sigurinë tonë. Ajo që u konfirmua edhe në Këshill është koordinimi i shkëlqyeshëm i shërbimeve të sigurisë-zbulimit në vendin tonë, të cilat me kohë i ndajnë informacionet që arrijnë në kanale të ndryshme dhe nga burime të ndryshme”, tha ministrja Petrovska lidhur me konkluzionet e seancës të Këshillit të Sigurimit me presidentin Pendarovski.

Ministri theksoi se po monitorohet edhe situata në rajon, kryesisht në Kosovë, ku me vendim të Qeverisë dy javë më parë, së shpejti kontingjentet e Maqedonisë do të shtohet me një togë shtesë.

“Deri më tani Ushtria ka dërguar dy toga të ushtarëve që janë pjesë e misionit të NATO-s në Kosovë, KFOR-it. Para dy javësh morëm vendim që të dërgonim një togë tjetër ushtarësh. Procedura për zgjedhjen, përzgjedhjen dhe vendimin hyrës të tyre është duke u zhvilluar dhe pres që të dërgohen së shpejti. Ne po e ndjekim situatën nga afër nga dy aspekte – së pari sepse jemi shtet fqinj dhe ndonëse nuk jemi të prekur drejtpërdrejt, ne vërtet dëshirojmë që të garantohet paqja dhe siguria rajonale”, tha ministri.

Në lidhje me mbështetjen për Ukrainën, Petrovska informoi se është pranuar një kërkesë e re për dhurimin e pajisjeve ushtarake, të cilën Shtabi i Përgjithshëm aktualisht është duke e analizuar. Nëse konstatohet se dhurimi i pajisjeve të kërkuara nuk do të ndikojë në gatishmërinë luftarake, tha ministri, do t’i propozohet Qeverisë që të marrë vendim për dhurimin e një pako të re të pajisjeve.

Lidhur me pajisjet e Armatës së Maqedonisë, ministri theksoi se analizat për blerjen e dronëve janë gati dhe se planifikohet të përdoren si për nevoja ushtarake ashtu edhe për ato civile.

“Si ministër i Mbrojtjes, unë u informova për nevojën e futjes së një sistemi për të luftuar dronët dhe mjetet ajrore pa pilot, dhe sa herë që ushtria merr një lloj pajisjeje që mund të përdoret për përdorim të dyfishtë, pra edhe për qëllime civile, ne bëjmë analiza shtesë edhe për këtë. Është më se e sigurt se përdorimi i dronëve, përveçse ekskluzivisht për qëllime ushtarake, do të zgjerohet edhe në fushën e mbrojtjes së infrastrukturës kritike, në ofrimin e objekteve që kanë rëndësi të veçantë për mbrojtjen e shtetit, në parandalimi i zjarreve dhe monitorimi i rrugëve të emigrantëve”, tha ministrja dhe shtoi se synimi është gjithmonë të jemi efikas dhe ekonomik në përdorimin e fondeve në buxhetin e mbrojtjes.

Lajme të ngjajshme

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

EVN

Lajmet e fundit